Petteri Orpo

Kolumni on julkaistu mtv.fi:ssä 29.9.2017.

Presidentti Macron piti tiistaina odotetun Eurooppa-puheensa. Lähes kaksi tuntia kestänyt puhe sisälsi kaikki mahdolliset Ranskan presidentin pöytälaatikoiden syövereistä kaivetut, uudet ja vanhat esitykset. Puhe käsitteli melkein kaikki EU-politiikan osa-alueet sosiaalisesta pilarista maatalouspolitiikkaan.

Presidentti teki selväksi, että hän on suurten linjojen johtaja, jolta ei puutu visiota ja näkemystä. Yksityiskohtiin tai toteuttamistapoihin puhe ei puuttunut. Vaikeiden vuosien jälkeen innostavien visioiden esittämisen merkitystä ei pidä aliarvioida. Kun yleinen mieliala on positiivinen, talous kasvaa ja ihmiset luottavat tulevaisuuteen, on paljon helpompi puhua kunnianhimoisesti EU:n kehittämisestä.

Siksi meidän ei tule ampua uusia esityksiä saman tien alas, vaan käydä ne rauhassa läpi ja pohtia, olisiko ehdotus oikein toteutettuna Suomen edun mukainen. Meidän tulisi itse ehdottaa tilalle muuta, jos alkuperäinen esitys ei meitä miellytä.

Talous- ja rahaliiton eli EMU:n kehittämisen suhteen presidentti Macronin linja oli muuttunut aiempaa varovaisemmaksi. Olin hieman pettynyt siihen, ettei hän syventänyt jo aiemmin tekemiensä esitysten sisältöä esimerkiksi euroalueen budjetista. Pallo EMU:n kehittämisen suhteen on nyt Saksan hallitusneuvottelijoilla.

Hallitusneuvotteluista on ennustettu pitkiä ja vaikeita, joten on todennäköistä, että joudumme vielä jonkin aikaa odottelemaan tarkennuksia Saksan suunnalta. Tästä näkökulmasta Suomi on oman kannanmuodostuksensa suhteen hyvässä vaiheessa. Peruskantamme uudistuksiin on, että riskejä täytyy olennaisesti vähentää ennen kuin niitä voidaan jakaa.

Suomen pitkäaikainen tavoite on eurooppalaisen puolustusyhteistyön syventäminen. Ranska on tässä meidän linjoillamme. Presidentti Macron esitti Euroopan unionille yhteistä puolustusbudjettia, nopean toiminnan joukkoja ja puolustusasioiden tutkimuskeskusta.

Ranskan presidentin hahmottelema suunta on minun mielestäni oikea, mutta hän osittain visioi jo olemassa olevilla asioilla. Jo vuosien ajan EU:lla on ollut nopean toiminnan joukkoja ja puolustukseen liittyviä voimavaroja on kehitetty Euroopan puolustusviraston EDA:n voimin.

Kokoomus haluaa syventää EU:n puolustusyhteistyötä nopeasti. Me haluamme, että EU:lla on uskottava kyky puolustaa EU:n ulkorajoja ja eurooppalaisten turvallisuutta. Minusta se olisi todellista Euroopan unionin tarjoamaa lisäarvoa. Väitän, että kun investoimme euron eurooppalaiseen puolustusyhteistyöhön, saamme turvallisuutta kymmenellä eurolla takaisin.

Puolustus on vain yksi osa turvallisuutta. Yhteisen puolustuksen lisäksi EU tarvitsee vahvan rajavalvonnan, yhteisen turvapaikkapolitiikan ja toimivan palautusjärjestelmän. Kotouttamisen ja laillisten reittien tulee toimia tehokkaasti. Meidän täytyy tiivistää yhteistyötämme esimerkiksi tietojenvaihdossa. Solidaarisuutta on se, että hakemukset käsitellään nopeasti.

Afrikka on kumppani, ei uhka
Afrikan kysymys on myös Euroopan kohtalonkysymys. Meidän tulee suhtautua Afrikkaan lupaavana strategisena kumppanina, ei uhkaavana naapurina. Mahdollisuuksia yhteistyöhön meillä on esimerkiksi kaupan ja ilmastonmuutoksen saralla.

Meidän eurooppalaisten on otettava itseämme niskasta kiinni ja toimittava tehokkaammin ja tuloksellisemmin yhdessä, sillä vain yhdessä toimimalla Eurooppa voi vastata globaaleihin haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen. Koulutukseen ja kieliopintoihin panostaminen ja vaihto-opiskelun lisääminen vahvistavat eurooppalaisuutta meissä.

Petteri Orpo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *